Преизбирането на Путин за президент гарантира, че отношенията в сферата на стратегическото сътрудничество между Русия и Китай и в бъдеще ще се развиват и задълбочават, твърди политологът Дин Сяосин от Китайския институт за съвременни международни изследвания в статията си за  Global Times.

Руският президент без съмнение е приятелски настроен към Поднебесната.

За последните десет и повече години Путин стана един от малкото високопоставени руски лидери, които многокатно са посещавали Китай, руският президент много пъти е говорил за важността на отношенията между Москва и Пекин.

Според автора на статията, възгледите на Путин спрямо Поднебесната са добре отразени в статията на президента «Русия и променящият се свят».

Там лидерът казва, че ръстът на китайската икономика «съвсем не е заплаха» за Русия.

«Процъфтяващият и стабилен Китай е нужен на Русия, а на Китай е нужна силна и успяла Русия», цитира Путин аналитикът.

В обръщението си към Съвета на Федерациите в началото на март тази година руският лидер практически не засегна темата за външната политика, но специално отбеляза значимостта на стратегическото партньорство с Пекин.

За благоприятното развитие на руско-китайските отношения съдействат добрите междуличностни отношения между Путин и Си Дзинпин.

За изминалите пет години руският и китайският лидери се срещат 4-5 пъти в годината, което позволява да се изградят отношения на взаимно доверие между страните, а също да се укрепи личното приятелство между ръководителите, уверен е Дин Сяосин.

При новото управление на Путин отношенията между Москва и Китай ще укрепнат още по-силно.

Украинската криза застави Кремъл коренно да промени своята стратегия.

След разпада на СССР Русия винаги се е стремила да «се слее със Запада», с Европа.

Дори самият Путин в миналото подкрепя идеята за единно пространство «от Лисабон до Владивосток».

Но Западът «така и не иска да приеме Русия».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://opinion.huanqiu.com/hqpl/2018-03/11689856.html

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;