Между американските и руските дипломати във Вашингтон се случи поредната задочна размяна на «любезности»:

Държавният департамент сравни Русия с чудовище от морските дълбини, а руското посолство пр помни, че подобни сравнения вече е използвала нацистката пропаганда.

Всичко започна с епитета, с който награди Русия официалният представител на Държавния департамент Хезер Науерт.

По време на брифинга журналистът от Асошиейтед прес Мат Ли я попита, ще бъдат ли предстоящите през ноември американски избори по-безопасни след прогонването на руските дипломати.

«Не можем да кажем, че изборите в САЩ ще бъдат в безопасност.

Русия има дълги ръце, Русия има много пипала.

Предполагаме, че те и в бъдеще ще се интересуват от нашите избори, а също от изборите в много други страни», каза Науерт.

Когато удивеният журналист попита този път за «ръцете и пипалата», представителят на Държавния департамент повтори думите си и добави, имайки предвид Русия:

«Това е чудовище от морските дълбини».

Няколко часа след това в Туитър руското посолство в САЩ публикува колаж от думите на Науерт и антиболшевишки плакат от времето на нацистка Германия.

На плаката е изобразен червен паяк в каска на червеноармеец, който е оседлал земното кълбо, под снимката има надписи «Болшевизъм» и «Голямото антиболшевишко шоу».

Today, we witnessed “Grosse antibolschewistische Schau” performed by : “Russia has long arms; Russia has lots of tentacles… It’s a beast from the deep sea”

Руското посолство написа:
«Днес  станахме свидетели на «Голямото антиболшевишко шоу» в изпълнение на официалния представител на Държавния департамент».
На 26 март властите в САЩ обявиха за прогонването на руски дипломати заради отравянето в Британия на бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал.
САЩ трябва да напуснат 60 човека: 48 сътрудници на посолството и 12 — от руската мисия към ООН.
Освен това, закрива се генералното консулство в Сиатъл.
САЩ продължават да подозират Русия в намеса в изборите за президент през 2016 година.
Разследването по този повод се води от независимия специален прокурор Робърт Мюлер, а също от двете палати на конгреса на САЩ.
През февруари специалният прокурор обвини в намеса в изборите 13 руснаци, но за техните връзка с властите в Русия така и не бе съобщено.
Москва отхвърля всички обвинения, отбелязвайки, че те са «абсолютно голословни».
Петя Паликрушева
 

 

Тагове: ; ; ; ; ;