Настояваме министър-председателят Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да даде информация за причините да извика за консултации посланика на България в Москва. Това заяви пред журналисти секретарят на ПГ на «БСП за България» Кристиан Вигенин.

Ричард Лугър, Елена Поптодорова и Кристиян Вигенин

Според Вигенин премиерът дължи тази информация на българските граждани преди всичко, но и на народните представители. От БСП настояват Борисов да запознае депутатите с позицията на България по «развиващата се дипломатическа криза». Готови сме това да стане и на закрито заседание, допълни Вигенин.
Той определи ситуацията с отзоваването на европейски посланици от Русия и реципрочните действия като дипломатическа криза, дори дипломатическа война, която наподобява периода на Студената война. Това е повод всяка една политическа сила в България внимателно да се замисли какво се случва всъщност, коментира той.
«Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото в последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия на външния министър, на министър-председателя. Това в такава ситуация създава и рискове за страната. Когато се заеме една позиция, тя трябва да се отстоява», заяви Вигенин.
Надявам се българското правителство да не действа под натиск на чужди служби или правителства, а позициите, които заема, да са добре обосновани от гледна точка на българския интерес, посочи Вигенин. Виждаме, че има правителства в ЕС, които стоят на позицията си и не ги променят през часове, допълни той.
Към този момент не са видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена пряко в случая Скрипал, заяви депутатът. Ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва, допълни той.
Връщането в страната на посланик е сравнително мека позиция, обясни Вигенин. Той припомни, че през 2017 г. правителството е извикало за консултации посланика на България в Турция Надежда Нейнски. А днес виждаме, че отношенията са различни между България и Турция, допълни той.

БТА

Тагове: ; ; ; ;