Южна Корея заяви, че внимателно следи съобщенията за пристигане в Пекин на влак, който приличал на влака, използван от предишния севернокорейски лидер. Сеул не знае кой пътува с него, но според някои медии с него в китайската столица изненадващо е пристигнал севернокорейският лидер Ким Чен-ун, съобщи Асошиейтед прес.
Канцеларията на южнокорейския президент заяви, че не е в състояние незабавно да потвърди тези съобщения. Ако те са верни, това ще е първото пътуване в чужбина на Ким Чен-ун, откакто пое властта през 2011 г. Сеул каза също, че не може да потвърди и съобщенията, че с влака пътувала сестрата на Ким.
Южнокорейски дипломат, с когото е разговарял кореспондент на ТАСС в Сеул, също е заявил, че Южна Корея не разполага нито с потвърждение, нито с опровержение от китайска страна на тази информация. Източникът на ТАСС е предположил, че в Пекин може да се намира не Ким Чен-ун, а някой високопоставен представител на Пхенян.
Позовавайки се на дипломатически източници, вчера агенция Блумбърг съобщи, че лидерът на КНДР е пристигнал с влак в Пекин, за да разговаря за намаляване на напрежението на Корейския полуостров в контекста на планираните преговори на Севера с Юга и със САЩ, бта

Тагове: ; ;