Превод:

В ефир е кореспондентът ни от Русия Диана Магней.

Диана, в отравянето на Скрипал са виновни британците?

ДИАНА МАГНЕЙ, кореспондент на Sky NewsДа, но представителят на руското външно министерство формулира това доста своеобразно.
Той заяви, че не обвинява никого, но или Великобритания не е успяла да защити от нападение двамата руски граждани на своя територия, или тя пряко или косвено е изрежисирала този инцидент.
А след това той добави, че това е могло да бъде изрежисирано от САЩ, защото те са най-близкият съюзник на Великобритания, а също единствената страна, която не е ликвидирала своите запаси от химическо оръжие.
Това не беше съвсем пресконференция, а среща на чуждестранните посланици в Москва. Срещата беше удивителна: насмешлива, заплашителна и високомерна.
Британският посланик не присъства на срещата. Германия, Франция, Великобритания и САЩ също не изпратиха свои високопоставени дипломати, те изпратиха хора с по-нисък ранг.
Но там беше представител на Великобритания, която обоснова позицията си.
Но представителят на руското външно министерство заяви:
«Вие трябва да се откъснете от русофобското островно мислене, трябва да се срамувате от думите си, които изрекохте пред тези посланици».
Беше интересно да се проследи как присъстващите ще разделиха:  Германия, Франция, Швеция решително заявиха, че подкрепят Великобритания и напълно се доверяват на нейните следователи.
Но Сърбия и Венецуела заявиха, че напълно подкрепят руската страна.
Френският представител зададе въпроса, ще се доверят ли те на разследването, с което ще се заеме Организацията по забрана на химическо оръжие, която очевидно се намира в Солсбъри.
Припомняме, че в Сирия, след химическата атака в Хан Шейхун, руснаците отказаха да приемат изводите от ОЗХО, наричайки ги дилетантски.
Считам, че сега трябва да очакваме нещо подобно.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:  Skay News

Тагове: ; ; ; ; ; ;