Конгресът на руските американци планира да изпрати of президента на САЩ Доналд Тръмп писмо в знак на протест срещу прогонването на руските дипломати.

«Ние сме в шок от това решение да се прогонят 60 руски дипломати», каза в понеделник президентът на една от най-старите руски асоциации в САЩ Наталия Сабелник.

«Ще напишем официално писмо до Тръмп за това», добави тя.

Според президента на конгреса на руските американци, ситуацията със Скрипал «не е заплаха за САЩ».

«Ако Русия е манипулирала изборите в САЩ и е избрала Тръмп, защо Москва не избра лидери по целия свят?

И ако в Русия бяха толкова умни, за да направят това, защо станаха толкова глупави по делото Скрипал?», попита риторично Сабелник.

Тя добави, че руските американци са гласували за Тръмп с надеждата,че той ще води американо-руските отношения в правилната посока, но ситуацията е напълно различна от очакванията.

«Нещо повече, САЩ наказват своите собствени граждани чрез закриването на руските консулства», отбеляза Наталия Сабелник.

«През 2017 година САЩ закриха консулството в Сан Франциско, а сега — в Сиатъл. Властите в САЩ изгониха руските дипломати, които се върнаха у дома си и продължиха работата си.

Кого наказаха властите на САЩ? Те наказаха хората, които живеят на територията на САЩ», заяви Сабелник.

 

Сабелник обясни усложняващите последствия от решението на правителството на САЩ, позовавайки се на това, че гражданите на САЩ, които искат да посетят Русия, трябва да получат визи.

«За да получим виза и други консулски услуги, ние трябва да стоим няколко часа в друго консулство», каза Сабелник.

Припомняме, че ден по-рано Вашингтон обяви за решението си да прогони 60 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

Правителството на САЩ също закри Генералното консулство на Русия в Сиатъл.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;