Британският журналист Роб Слайн задава пет неудобни въпроса към Борис Джонсън.

  1. Защо в първата седмица от разследването не постъпи никаква информация за състоянието на Сергей и Юлия Скрипал?
  2. Те живи ли са още?
  3. В неотдавнашното си писмо в  The Times Стивън Дейвис, консултант по спешна медицина към Salisbury Nhs Foundation Trust, написа следното:

«Сър, в допълнение към вашия доклад от 14 март, позволете ми да уточня, че нито един пациент не е бил отровен с нервно-паралитичния газ в Солсбъри, само трима пациента са отровени в значителна степен».

Това му твърдение е удивително странно, защото то категорично противоречи на официалната история.

Грешка в написването на доклада ли е това или съобщението е било напълно целенасочено — че нито един пациент не е бил отровен с нервно-паралитичен газ в Солсбъри?

5. Беше казано, че Скрипал и детектив-сержант Ник Бейли са били отровени с «нервно-паралитичен агент от военен клас».

Според някои твърдения, видът газ, за който става дума, е осем пъти по-токсичен, отколкото нервно-паралитичния агент VX.

Отчитайки по това, че 10 мг от VX се счита за тотално смъртоносна доза, изглежда вероятно конкретният вид газ, споменат в случая със Скрипал, да убие мигновено, при това доста хора. А вижте на снимките за инцидента, че служители на разузнаването на Великобритания изнасят със скафандри отровения и поставят заграждения, а на метри от тях се разхождат обикновени граждани и полицаи без защитни облекла.

Има ли обяснение: защо и как това не се е случило?

 

 

Тагове: ;