Властите в Париж единодушно гласуваха за замяна в официалните документи на традиционните обозначения «майка», «баща» с «родител 1» и «родител 2», съобщава  Le Parisien.

Целта на инициативата е да се избегне дискриминацията на еднополовите двойки, които са 3 % от общия брой семейни двойки във Франция.

Инициатор на поправката е членът на Парижкия съвет от партията «Непокорна Франция» Даниел Симон.

«Ненормално е, че административната платформа не позволява на родителите, които са в еднополов съюз, да извършват действия от административен характер, както и всички останали», счита парижкият депутат.

С тази гледна точка е съгласен и първият заместник кмет на Париж Бруно Жуйар.

Според него, действащите документи «нямат предвид законодателните преобразувания и трябва да бъдат променени».

Според изданието, от 2013 година, когато е приет законът «за брак за всички», еднополовите двойки, които се обърнали към държавните органи по повод своя родителски статус, не са могли да се възползват от документи, «адаптирани към тяхната ситуация».

Както отбелязва Le Parisien, до днес в гражданските документи се използва само обозначението «баща, майка».

Изданието припомня, че обозначенията «родител 1» и «родител 2» вече са въведени официално в Канада, но във Франция така мярка се въвежда за първи път.

В някои области тези обозначения са вече в обръщение в училищната документация, а също във формулярите за предоставяне на субсидии на многодетни семейства от Националните компании на френските жп линии.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.leparisien.fr/societe/etat-civil-paris-veut-changer-pere-et-mere-par-parent-1-et-parent-2-23-03-2018-7625571.php

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;