По време на Втората световна война, когато САЩ и СССР заедно воюваха срещу нацистка Германия, стотици съветски летци бяха обучени в Северна Каролина в рамките на секретен проект. Опитът да се почете тяхната памет предизвика «малка студена война» между САЩ и Русия, пише журналистът от Los Angeles Times Марта Вагонер.

Министерството на отбраната на Русия имаше планове да издигне паметник с тегло 25 тона в Елизабет Сити, където е работил т.нар. проект «Зебра».

За издигането на паметника Русия е готова да модернизира парка на река Паскуотанк, на чийто бряг бе планирало да бъде поставен той.

Но заради напрежението и страха по повод «хакерските атаки на Русия» по време на американските избори местните чиновници отказаха да подпишат меморандум за сътрудничество с Москва, отбелязва авторът.

«Живеем в трудни времена, хората са разтревожени от много неща.

Разбирам, че става дума да се почете паметта на героите от Втората световна война и паметта на американците, които са погребани в Русия.

«Но тогава времената са били други», заяви членът на градския съвет Анита Хамър.

На свой ред друг член на съвета, Джони Уолтър, изрази опасенията си, че паметникът може да се окаже «троянски кон» и руснаците могат «да поставят в него нещо, което да бъде пуснато от разстояние и да наруши работата на интернет или електромрежата».

«Русия е известна със своите хакерски атаки.

Те са експерти по хакекрски атаки.

В такъв случай нашата най-голяма база за брегова охрана ще се окаже безполезна, защото компютрите ще бъдат разбити и Русия ще започне да ги контролира», заяви Уолтън.

От разсекретените документи става ясно, че в проекта «Зебра» са участвали около 300 съветски летци, чиято мисия е била търсене и бомбардиране на немски подводници.

През 1945 година трима руснаци, един украинец и един канадец загинали при катастрофата на хидроплан на река Паскуонтанк.

През 2013 година след разсекретяване на документи, се родила идеята да се постави в чест на участниците в проекта паметник.

«И до днес сме в състояние на война с Русия. Водим кибервойна. Те се намесиха в нашите избори и не казаха, че няма да го повторят.

Това не бива да го правим, докато сме във война с тях», заяви членът на съвета Хазекия Браун.

На свой ред Уолтън отбеляза, че «му е писнало от дискусиите за паметника», който, според него, е по-добре да бъде издигнат в Русия.

«Роднините на тези хора живеят в Русия. Дайте им възможност да се помолят на паметника», резюмира чиновникът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.latimes.com/nation/la-na-north-carolina-statue-20180324-story.html

 

Тагове: ; ; ; ; ;