Германия и Франция заплашиха Русия с нови санкции като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Скрипал и дъщеря му, предаде  EUobserver.

«Ние, Германия и Франция, сме съгласни, че приемането на подобни мерки е необходимо в допълнение на отзоваването на посланика», заяви Ангела Меркел по време на съвместната пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон, състояла се след срещата на върха, на която ЕС обвини Русия в употребата на химическо оръжие във Великобритания.
Изданието отбелязва, че Меркел е отказала да съобщи за какви конкретно мерки става дума, ограничавайки се само с това, че е назовала инцидента в Солсбъри «много сериозно предизвикателство за общата сигурност».
Макрон заяви, че Франция ще предприеме по-нататъшни действия и счита това за «очевидно».
«Считаме, че това нападение е сериозно предизвикателство към нашата сигурност и европейския суверенитет, затова то изисква от ЕС и неговите държави-членки координиран и решителен отговор», цитира изданието думите на френския лидер.
Според премиера на Дания Ларс Льокке Расмусен, обсъждането на въвеждането на нови санкции от страна ЕС срещу Русия може да се извърши на следващата среща на ЕС, която ще се проведе през юни.
 На свой ред председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни, че информация за допълнителните ограничителни мерки на ниво ЕС може да се появи още през април.
Заедно с това се уточнява, че редица държави могат да започнат да гонят руските дипломати от своите страни още в понеделник, сред тях са Чехия, страните от Прибалтика, Дания, Франция и други.
Изданието отбелязва, че лидерите на редица европейски страни се опасяват от ръст на напрежението с Русия.
 Изразявайки солидарността на Италия с Великобритания премиерът на страната Паоло Джентилони подчерта важността «това обсъждане да не доведе автоматично до ръст на напрежението и да затвори необходимото пространство за диалог с Русия».
Заместник външният министър на Русия Сергей Рябков заяви, че идеята за солидарност в рамките на ЕС «е извън здравия разум».
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://euobserver.com/foreign/141434

Тагове: ; ; ; ; ;