27 март 2018-Нюз Фронт.

Високопоставен дипломатически източник предупреди, че е постъпило разпореждане на високо ниво да се обърне специално внимание на две държави по агитацията за подкрепа на версията на Великобритания по «делото Скрипал».

» Важно именно тези две държави — едната член на ЕС, другата по пътя на членството да покажат здрава антируска позиция, и ще настояваме именно от там да се дава пример с действия. И двете страни имат далечни връзки с Русия, които е време да бъдат забравени»- споделя източникът ни.

Потвърждение за това виждаме и конкретно днес, след като излезе съобщението публикувано на сайта на Министерски Съвет:

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. Двамата са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност.Премиерът Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство.

Въпреки, че съобщението говори за консултации, но медиите правят различни трактовки по темата.

Следващо потвърждени идва и от братска Сърбия. Сръбското издание «Вечерни новини» писа, че Великобритания е предала по дипломатически канали на сръбското правителство съобщение, че официален Белград трябва да осъди Русия по случая «Скрипал». После информацията беше потвърдена и от други сръбски медии.

 

Натискът се засилва и поради фактът, че Русия обяви, че има доказателства за причастността на САЩ и Великобритания в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Затова, страхът на запада е голям, и от там бързането да привлече в играта на глобални противоречия между големите сили, именно страни, които са близки до Русия, за да нанесе чисто морален удар.

В България се надяват, че по случая с «делото Скрипал» ще вземе отношение президентът Румен Радев, който има право да откаже на ЕС подобно искане. 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;