В интервю за Би Би Си британският външен министър Борис Джонсън каза, че координираните експулсирания на руски дипломати, за които бе съобщено вчера, са израз на отчаянието и разочарованието на много правителства от поведението на руската държава, предаде Ройтерс.
Великобритания и нейните съюзници не се карат с руския народ, с руската култура, а само с администрацията на президента Владимир Путин, каза Джонсън. Целта на тези глобални колективни действия е да се даде знак, че «са изкристализирали съмнения и страховете, свързани с действията на Кремъл по този случай», посочи Джонсън. Русия е велика страна, но не е необходимо да бъде велика по този начин и днес светът казва на Русия, че вече му е омръзнало от «този тип поведение», от «тези безкрайни провокации», заяви британският външен министър.
Великобритания вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руския шпионин Сергей Скрипал, извършено според Лондон с нервнопаралитично вещество за военна употреба, разработено от Съветския съюз.
Вчера САЩ, Канада и 20 европейски държави съобщиха, че в знак на солидарност с Лондон ще изгонят руски дипломати — общо над 100 души, бТА

Тагове: ; ; ; ; ;