26 март 2018-Нюз Фронт.

Премиерът на България Бойко Борисов заяви пред наши журналисти, че очаква ескалация на напрежението в близките седмици, но при това уточни, че версията на Великобритания се строи на «вероятност», а доказателства няма.

Премиерът, успя да подчертае, че България дори и член на ЕС, не може по никакъв начин да се присъедини към подобни действия, визирайки че страната ни не смята да предприема действия срещу руските дипломати по призива на Тереза Мей.

 

 «Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед», коментира премиерът Бойко Борисов  преди заседанието на Европейския съвет, на което Русия е основна тема, и допълни, че едва ли руският президент Владимир Путин би се нуждаел от подобни действия, за да спечели изборите.

Това е една от най-скептичните към британските служби за сигурност позиции на лидер на страна — членка на Европейския съюз. 

 

«Оттук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос, каза премиерът,  при въпрос дали страната ни ще предприеме действия срещу руски представители.

Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, добави министър-председателят.

Стъпихме на твърденията на Великобритания за «високата степен на вероятност», че зад този атентат стои Руската федерация,

Във «висока степен на вероятност» има думата «вероятност». Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме, посочи премиерът по повод подкрепата за Великобритания.

За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство»- заяви премиерът.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;