26 март 2018-Нюз Фронт.

Великобритания разполага със запаси от химическо оръжие и лаборатории по производството му, заяви директорът на Центъра за военно-политически изследвания на МГИМО Алексей Подберьозкин.

 

По-рано началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на Военните Сили на Русия Игор Кирилов заяви, че у Русия възникват въпроси относно отделените около 50 милиона паунда за военно-техническата лаборатория в британския Портън- Даун.

 

» Около този център има много мръсни истории. Освен всичко останало, Великобритания си е оставила не само лаборатории по разработките на химическо оръжие, но и определени количества запаси такова оръжие»,- заяви експертът.

В британското градче Солсбъри на 4 март март 2018 година бяха открити в безпомощно състояние вербуваният от британското разузнаване бивш полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Великобритания безпрецедентно обвини Русия в отравянето им, посочвайки, че причината за отравянето е веществото А234 по-известно като «Новичок».

Началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на Русия Игор Кирилов заяви, че Великобритания провежда експерименти с химическо оръжие.

Според негови думи, с разработката и изследването на отравящи вещества се занимава лабораторията Портън-Даун, разположена по «щастлива случайност» на 12 -13 километра от Солсбъри.

 

 

 

«Общоизвестен факт, признат през 2006 година от правителството на Великобритания, проведените от страната експерименти над Роналд Медисън и още 360 чуждестранни граждани, с цел изучаването на действието на бойното отравящо вещество зарин върху хората»,- припомни Игор Кирилов.

 

 Игор Кирилов отбеляза още, че Портън Даун е свръхсекретен обект, който официално се занимава с утилизацията на стари образци, а също и с провеждането на експерименти под предлог изработване на защитни мерки срещу въздействието от химическо и биологическо оръжие.

 

» В светлината на последните новини за отделените от правителството на Великобритания около 50 милиона паунда за въпросната лаборатория Портън Даун възниква въпросът, а не смятат ли учените от лабораторията на унищожават този «Новичок», за който постоянно говорят?»

Делото Скрипал

Бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал, вербуван от британските спецслужби и дъщеря му Юлия бяха намерени отровени на 4 март 2018 година в британското градче Солсбъри.

Лондон побърза да заяви, че Скрипал е бил отровен с вещество, разработено в рамките на съветската програма «Новичок.

При това в СССР, обаче, такъв проект с такова название не е съществувал, а за обозначаването на системата са били използвани цифри.

Названието «Новичок» беше разтиражирано от западните средства за масова информация след заявлението на един от съветските учени участвали в програмата, по-късно вербуван от САЩ Вил Мирзаянов.

Към днешна дата, Вил Мирзаянов живее в САЩ в имот за почти 1 милион долара, които едва ли е успял да спести от закуски или от заплатата си на университетски преподавател. Важно е да се отбележи, че именно в САЩ, Мирзаянов публикува книга, в която е представена формулата на «Новичок».

 

Вследствие на информационната бомба, подготвена от западните медии, Лондон обяви редица ограничителни мерки срещу Русия, в това число и експулсирането на 23 руски дипломати и замразяването на двустранните контакти на високо ниво.

В отговор Москва обяви за » персона нон грата» 23 дипломата от посолството на Великобритания и отзова съгласието си за откриване на генерално консулство на Великобритания в Санкт- Петербург, а също така обяви прекратяването на дейността на Британския съвет.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия няма химическо оръжие, тъй като целия запас е бил унищожен под контрола на международните наблюдатели.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;