«Ердоган във Варна със свирепи намерения», под това заглавие Нюз.ин коментира, че турският президент, който днес идва във Варна за среща с ЕС, бил решен «да опъне още повече въжето с Брюксел».

Изданието припомня, че ден преди срещата във Варна Ердоган е отправил ново строго послание към Запада, като в своя реч е казал, че «няма да приема уроци от Запада, допълвайки, че «никой няма право да си играе с гордостта и достойнството на турците», според телевизия Скай.

Очакванията са, че от тактическа гледна точка във Варна Ердоган няма да отстъпи от провокативното си поведение и че възнамерява да използва суров език, за да отговори на критиките на ЕС.

От своя страна, ЕС се опитва да запази открити каналите за диалог с Анкара, знаейки все пак за трудностите, които биха съпътствали разговорите на Брюксел с Анкара.
Нюз.ин цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който казал, че срещата във Варна «няма да е лесна», след като Турция бе порицана от европейските лидери заради «нейните незаконни действия» спрямо Гърция и Кипър.

В. «Прото тема» пише, че днес във Варна ще се състои евро-турска среща на върха и че тя се свиква в най-лошата фаза досега на отношенията между ЕС и Турция, както и на отношенията между Атина и Анкара.

Изданието смята, че на срещата ще бъдат обсъждани всички теми, разделящи в момента двете страни, но подчертава, че никой не може да предвиди какъв ще е резултатът от нея.

Поведението от последните дни на Ердоган не буди оптимизъм в Брюксел и Атина. Неговите последни изявления за «Велика Турция» предизвикаха огромно недоумение в Атина затова накъде върви «султанът» и как трябва да се подхожда към него в този критичен момент.

Изданието преценява, че в отговор на Ердоган гръцкият военен министър Панос Каменос в известна степен е надминал строгия тон, поддържан от правителството, като по случай националния празник на Гърция казал, че «който се осмели да оспори националния й суверенитет ще бъде смазан».

В публикацията се отделя място и на казаното от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че идва на тази среща със «смесени чувства» и че «нарастват основните източници на напрежение между Турция и ЕС». Все пак Юнкер изказва надежда, че на тази среща би могло да се очаква да бъде постигнато «повече сътрудничество».

В. «Катимерини» преценява, че срещата във Варна е «трудно уравнение за европейците» и че на нея ще бъде разисквано актуализирането на споразумението между ЕС и Турция за бежанците, подписано през март 2016 г. Всекидневникът припомня, че ЕС вече е поел ангажимент да предостави още 3 млрд. евро за огромните нужди, пред които са изправени около три милиона бежанци, намиращи се в Турция, в замяна на това миграционните потоци от тази страна към източната част на Егейско море да спаднат.

«Самият факт, че срещата във Варна става с толкова малко участници, дава възможност за споразумение или за големи напрежения», казал европейски дипломат.

В. «Вима» посочва, че Ердоган идва във Варна с претенции и намерения по отношение на кипърската икономическа зона и че вероятно ще се опита да осигури «подаръци» от Европейския съюз.

БТА

Тагове: ; ;