КРИСТОФЪР МЪРФИ, сенатор от САЩ: Можеше ли да се избере за този пост по-безразсъден и по-опасен човек от Болтън?!
Мисълта, че този човек, който е първа цигулка по въпросите за националната сигурност, открито е за превантивна война срещу Северна Корея и Иран без гласуване по този повод в конгреса, много ме безпокои.
Редом с президента, който отчаяно се опитва да отклони вниманието на СМИ от себе си и от лавината на скандалите около него, ще се окаже човек, който охотно ще го съветва да заобиколи конгреса и да започне катастрофална война със Северна Корея и Иран.
Сега трябва да се безпокоим точно по този въпрос.
Вижте какво пише The New York Times в статия от 2015 година:
«За да остане Иран без бомба, той трябва да бъде бомбардиран».
Ето такива са му възгледите на Болтън.
Ето какво каза за смяната на режима в Иран самият Болтън:
 ДЖОН БОЛТЪН, съветник на президента на САЩ по националната сигурност: Президентът трябва да излезе от ядрената сделка с Иран.
Той трябва отново да наложи санкции върху него, оказвайки още по-голям икономически натиск върху режима.
Ние трябва да обезпечим на опозицията материална и финансова подкрепа, ако тя им потрябва.
Ние трябва да си сътрудничим с чуждестранните разузнавания, дори и със саудитците и Израел в името на оказване на още по-голям натиск върху Иран.
Способни сме и сме длъжни да направим много.
Нашата цел трябва да е смяна на режима в Иран.
Какво мислите за това?
 КРИСТОФЪР МЪРФИ: Той казва, че САЩ трябва с помощта на военна сила да свалят иранското правителство.
Ако ви е нужен хаос в Близкия Изток, в сравнение с който случилото се в Ирак и Сирия ще ви изглежда детска игра, то нека САЩ със силови методи да се опитат да свалят иранския режим.
Това, което той казва — това са глупости.
Мисълта, че САЩ могат отново да започнат да оказват икономически натиск, без да имат подкрепата на европейските партньори — това е чиста фантасмагория.
Вече има разногласия между САЩ и Европа заради риториката на Тръмп, а излизането от споразумението с Иран само ще задълбочи ситуацията.
Ако той съветва президента, САЩ трябва или да нанесат превантивен военен удар по Иран, или да предизвикат революция там, но тогава последствията за националната сигурност на САЩ ще бъдат катастрофални.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:

Тагове: ; ; ; ; ;