Отрязаната пейка в Солсбъри силно напомни отрязаните дървета на Майдана.

 

Знаете ли, в историята със Скрипал особено силно ме разстройват журналисти. При това, не само британските.

Най-гръмкото дело на годината набира обороти, но за три седмици, нито един от папараците така и не прояви желание да проникне в болницата и да снима, дори и от далече нещо, което да потвърди, че там се намират отровените баща и дъщеря Скрипал, или поне някакъв неясен кадър на медицинските им картони. Освен това няма нито едно интервю с очевидци или поне с хора от британското градче, които са потърсили медицинска помощ .

Преди няколко дни от болницата беше изписан полицаят Ник Бейли, който открива пострадалите и уж сам получава отравяне. Но! Никой обаче даже не се е опитал да вземе от него дори кратко коментарче по случая.
Такова впечатление, сякаш журналистическото братство, иначе готово на най-рисковани и отчаяни действия, за да получи даже най-размития кадър или няколко думи от световните знаменитости, сега по това дело е обявило бойкот.

Защо? Какво ги спира?

Вездесъщите и досадни папараци, готови, като опитни снайперисти, денонощия да дебнат в засада, не клъвнаха на главния международен скандал, заплашващ с най-негативни последствия за Русия.

Ок, да допуснем, че местните просто се страхуват да се бъркат по това дело.

Но пък наистина ли в целия свят не се намери нито един жадуващ слава и пари журналист, който поне да опита да поговори със свидетелите на случилото се и да снима поне фасадата на клиниката, в която се намира Скрипал с дъщеря си?

Съгласете се, че това е повече от странно.

При това странно до такава степен, че неволно се сещаш за сеанса по черна магия в московското вариете, описано от гениалния Булгаков в гениалния му роман.

Ако трябва да съм честна, отдавна ме мъчат смътни съмнения, а не е ли всичко това с „отравянето“ грандиозна мистификация?

Поне заради това, че ключовите фигуранти в делото към настоящия момент все повече напомнят на прословутите извънземни, за които всички са чували, но никой не ги е виждал.

При това, Великобритания прави всичко сама, за да изглежда версията с извънземните правдоподобно.

НЕдопускането на руски дипломати до пострадалите и специалисти към разследването дават основания да се смята, че Скотлад-Ярд и официален Лондон искат да скрият нещо важно.

Например, факти, които могат да разобличат инсценировката на целия този грандиозен скандал.

Ще изброя само няколко странности:

1.) Главния лекар на Англия посъветва всички, които в деня на отравянето са посещавали тези места, които и Скрипал, да дезинфекцират личните си вещи и да си дадат дрехите носени в този ден на химическо чистене. Просто казано, дала е препоръки да се унищожат всички улики. Въпреки че, по принцип, всички които са минавали наоколо
(имайки предвид описанието на действието на „Новичок“ и последствията, които носи) е трябвало да преминат през медицински изследвания и да предадат дрехите си за анализ и експертиза.

2.) Нито един пациент в Солсбъри не е имал симптоми на отравяне с нервнопаралитичен газ- Стивън Дейвис ( лекар-консултант от Бърза помощ в болницата Солсбъри)

3.) Заявленията за рязкото влошаване на състоянието на баща и дъщеря Скрипал на фона на новината за изписването на полицаят, които ги е открил.

„ В съзнание е дошъл полицаят, отровил се заедно със Скрипал, който изпадна в кома след отравянето“

Това не е Новичок“- твърдят редица специалисти- „ След Новичок няма шансове за ставане от леглото“,- коментира израелския анализатор Соломон Ман.

По такъв начин, редица специалисти вече изразиха версията, че отравянията в Лондон нямат отношение към токсина, синтезиран в оригиналната лаборатория, произвеждала това отравящо вещество.
Или това е съвсем друг токсин, или това е вещество „сготвено“ в друга лаборатория с отстъпления от използваната в оригинала технология- до такъв извод стига анализаторът Ман.

Ще напомня, че в делото за отравянето на банкера Иван Кивелиди, например, в което също фигурираше „Новичок“- загинаха всички: секретарката му, и даже патоанатомът, който провежда аутопсията на отровния.

4.) В британския съд заявиха за възможното отслабване на умствените способности на Скрипал:

„ Точният ефект на въздействието върху здравето им в дългосрочна перспектива все още не е известен, въпреки че медицинските анализи показват, че умствените им способности могат да бъдат отслабени в неизвестна степен- цитират думите на Дейвид Уилямс от Ройтерс .

5.) Пейката на която са открити.

 


Онази същата пейка на който са открити телата на пострадалите, и която отрязват три седмици по-късно ( не веднага, забележете) за извършване на анализ.
Незнайно защо това напомни за дърветата на майдана, в които бяха заседнали снайперски куршуми, и които бяха отрязани веднага след победата на „революцията“, тоест доста след Майдана.
Въпроси предизвиква още и фактът, че демонтажа на пейката е извършен от полицаи в костюми за химическа защита. Фактът, че „отровната“ пейка стои 20 дни и повече на обществено място, макар и отцепено, не смущава никого.

И в сух остатък имам един въпрос- а имало ли го е момчето*? ( метафора)
Няма нито едно, дори и косвено доказателство, че събитието се е случило, така както го разказва Тереза Мей и официален Лондон. На всички им се предлага обаче да повярват на версията, ей така само на думи.
Безусловно, сред джентълмените така е прието.
Но тъй като аз не се отнасям към тази категория, то много жадувам за факти.
Които отсъстват. И които ми се струва, че няма и да се появят.
Удивление предизвиква, с каква лекота всичко това обаче пое и смели Европа.
Впрочем, когато става въпрос за Русия, западния разум, дори и най-адекватния и изпитваш, сякаш изпада в сън. Летаргичен. И този факт смело може да бъде записан, като едно от страничните действия на русофобията и желанието да си на страната на болшинството.

Анализ по темата от руската журналистка Юлия Витязева

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;