На източния фронт на река Ефрат се активизираха спящите клетки на ИДИЛ под ръководството на полевите командири  Хусейн Халаф Ал-Хаил, Субхи Сабах Омаш и Джабар Ал-Джабар. 

Това съобщава източник от Министерството на отбраната на САР.

«През изминалата седмица американските военни настойчиво препоръчваха на сирийските войски да се махнат от източния бряг на река Ефрат.

Днес с такава молба към тях се обърнаха и полевите командири от ИДИЛ.

Те работят под прикритието на името «Сирийски демократични сили»(SDF)», — съобщи военнослужещият.

Офицерът от САА добави, че събитието се е случило на 25 март 2018 година в Дейр ез Зор по време на среща с Комитета по управлението на източните територии в Сирия.

«Трима шейха от местните племена — Хуссейн Халаф Ал-Хаил, Субхи Сабах Омаш и Джабар Ал-Джабар —направиха изявление, в което се постави искането да се изтеглят частите на Сирийската арабска армия отвъд Ефрат», добави източникът.

По последни данни на Мухабарата (контраразузнаването на САР), всички изброени шейхове са главатари на спящи клетки на ИДИЛ, които водят бойни действие срещу правителствените войски, но са в състава на силите на  SDF, намиращи се под покровителството на Пентагона.

«Правителството и Въоръжените сили на САР няма да търпят присъствието на бойци от ИДИЛ на сирийска земя и ще положат всички сили, за да може с помощта на ВКС на Русия да ги унищожат в най-кратки срокове», заяви представителят на Министерството на отбраната на САР.

«В непосредствена близост до американската военна база, намираща се в Дейр ез Зор, в последно време се активизираха спящите клетки на ИДИЛ.

А пълното бездействие по отношение на тях от страна на военните на САЩ и подконтролните им терористи подтиква към напълно оправдани изводи», подчерта военният.

«Времето на илюзиите за терористите и западните им спонсори мина.

Мечтата на САЩ да властват над сирийска земя е като страшна приказка.

Сирийското правителство, благодарение помощта на съюзниците, няма да търпи възраждането на ИДИЛ на своята земя и е готово незабавно да го унищожи», завърши военният.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;