Нещо беше сбъркано с «Пингвините», постъпващите 1- и 2-годишни дечица в детската градина в гористо предградие на Стокхолм, пише американското издание «Ню Йорк Таймс», цитирано от «Фокус».

Момченцата викаха и се удряха, а момиченцата повдигаха рамене и плачеха, за да бъдат вдигнати от родителите си. С други думи, дечицата се бяха разделили според традиционните полови линии. А тук това не е добре прието.

Преподавателите веднага изхвърлиха от стаята всички детски колички и куклички. Те веднага сложиха момчетата да отговарят за детската кухня за игра и накараха момичетата да се упражняват да крещят «Не!» След това решиха да започнат истинско разследване, поставяйки видео камери из цялата класна стая.

Науката може и все още да е разделена за това дали половите разлики се коренят в биологията или културата, но държавно финансираните детски градини в Швеция правят, каквото могат, за да ги деконструират. В националната стратегия за предучилищно образование се нарежда учителите да поемат ролята на социални инженери и се изисква от тях да «противодействат на традиционните полови роли и полови поведения».

В Швеция има инструкции за преподавателите да не се отзовават за своите подопечни дечица по полов признак – вместо «момчета и момичета», те казват «приятели» или викат децата по име. Игрите са организирани така, че да предотвратят разделянето на децата по полове. През 2012 година шведското правителство дори въвежда «джендър-неутралното» местоимение «hen», което бързо е абсорбирано от шведската «мейнстрийм» култура и в момента се радва на широка употреба. Според лингвистите, това не се е случвало никога в никоя друга страна.

Тагове: ; ; ;