26 март 2018-Нюз Фронт.

Директорът на лабораторията за химико-аналитичен контрол към научния център на Министерството на отбраната на Руската Федерация Игор Рибалченко заяви в ефира на предаването » Неделна вечер с Владимир Соловьов» по телевизия

» Русия- 1″, че формулата на нервно-паралитичния газ А234, известен под названието » Новичок», е бил открит от руски специалисти в спектралната библиотека на Националното бюро по стандарти на САЩ още през 1998 година.

 


» Още през 1998 година, изучавайки поредната версия на спектралната библиотека, която се издава от Националното бюро за стандарти на САЩ, открихме вещество, което ни заинтерсува, тъй като веществото беше фосфорорганическо»- заяви Рибалченко, добавяйки че още тогава е било ясно, че откритото вещество има силно изразено «смъртоносно действие».

 

Игор Рибалченко отбеляза още, че на лице са всики основания да се смята, че открито вещество е именно този «Новичок», за който се заговори пред широката общественост през март 2018 година.

Припомняме, че властите на Великобритания обвиниха Русия в отравянето на вербуваният от британските спецслужби бивш офицер на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, без да предоставят каквито и да било доказателства.

Названието на веществото «Новичок» беше разтиражирано в медиите от Мирзаянов ( един от участниците в екипа на разработката на «Новичок», който живее в САЩ).

Версията на Великобритания за причастността на Русия звучи много нелепо, и вече множество експерти заподозряха, че става въпрос за инсценировка, която цели да дискредитира Русия, което да се използва като нов повод за ожесточаване на санкциите.

Разследващи журналисти, воени експерти и експерти в областта на химията все повече се приближават към извода, че по-скоро случаят » Скрипал» е дело на специалните служби на САЩ и Великобритания.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;