Отказът на президента на Франция Еманюел Макрон да посети щанда на Русия на Парижкия книжен салон говори за «раболепието и дребнавостта» на политика.

Това пише Ролан Юро в статията си за Boulevard Voltaire.

Според журналиста, френския лидер иска да се покаже «примерен ученик» на НАТО и ЕС, игнорирайки руския щанд на фона на «антируските истерии» след убийството на бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал.

Според Юро, скандалът с екс-шпионина е малозначен на фона на историята на отношенията между Франция и Русия.

«Какво струва тази криза, отчитайки всички съвместни боеве, които са се водили през  1914-1917 и 1941-1945 години, и милионите загинали руснаци, които помогнаха да бъдат победени враговете на Франция?

Колко струва в сравнение с безбройните исторически допирни точки между нашите култури?

Макрон твърди, че той познава философия, но познава ли той историята?», пита авторът.

 

Лев Толстой, отбелязва Юро, в своите произведения разкрива, че руският елит по време на нахлуването на Наполеон в Русия е продължавал да се възхищава на френската култура и не бил такъв «смехотворен, както съвременната власт» във Франция.

По-рано Макрон заяви, че е солидарен с позицията на Лондон за «делото Скрипал» и подкрепя изявлението на главите на САЩ, Германия и Великобритания, в което се казва, че отговорността за отравянето на екс-офицера от ГРУ и дъщеря му изцяло е вина на Москва.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;