Лидерите на ЕС ще проведат неспокойна среща на високо равнище с Турция, на която се очаква да предоставят свежи пари на Анкара, за да удължат споразумението за сирийските бежанци, но и да отхвърлят исканията на Турция за по-дълбоки търговски връзки и безвизово пътуване в Европа, пише Ekthimerini, предаде Фокус.

ЕС е критично настроен към авторитарните тенденции на турския президент Реджеп Ердоган, както и за намесата му в Сирия и затова Брюксел се колебаеше при свикване на срещата.

Но домакинът България счита, че събирането ще е рядък шанс за диалог.

“Очаквам срещата във Варна със смесени чувства, защото различията в гледните точки между ЕС и Турция са много”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На свой ред турският министър по европейските въпроси Омер Челик заяви, че правителството счита срещата за “важна възможност да придвижим нашите отношения напред”. Той допълни, че очаква “същата позитивност и конструктивност от ЕС”.

“Ердоган ще иска повече пари за сирийските бежанци, задълбочаване на митническия съюз и прогрес в преговорите за предоставяне на безвизово пътуване за турските граждани”, заяви прессекретар на турското МВнР.

“Срещата във Варна вероятно ще бъде една от последните възможности за поддържане на диалог”, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Тагове: ; ; ;