Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да прогони от страната десетки руски дипломати в отговор на отравянето във Великобритания с нервно-паралитично вещество на бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, съобщава  Bloomberg, позовавайки се на два източника, запознати със ситуацията.
Тръмп се е съгласил с препоръките на Съвета за национална сигурност, който го посъветвал да изгони руски дипломати.
Решението ще бъде обявено в понеделник, но, както уточнили източниците, решението на американския лидер все още не било окончателно.
Тръмп бил готов да действа, но отначало искал да бъде сигурен в това, че европейските съюзници ще предприемат сходни стъпки срещу Русия, се казва в статията.
Както заявил един от източниците, в почивните дни американските чиновници заедно с европейските си колеги ще разработят координиран отговор, за което по-рано призова премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Както се очаква, в понеделник редица европейски страни, в това число Литва, Латвия, Естония, Чехия, Франция и Германия, ще подкрепят призива на Мей за твърди мерки по отношение на Москва, но на този етап не е съвсем ясно какво конкретно те планират да направят, пише  Bloomberg.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-24/trump-said-to-plan-expulsion-of-russian-envoys-over-u-k-attac

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;