Унгарската партия «Йоббик», известна преди със ксенофобските си и антисемитски виждания, залага на това, че ориентацията й към центъра ще й спечели повече гласове на изборите следващия месец и ще й позволи да се превърне в основен противник на премиера Виктор Орбан.
Докато «Йоббик» постепенно се отказва от крайнодесните си позиции за Европа, имиграцията и по други въпроси, управляващата партия ФИДЕС на Орбан прави остър завой надясно с изказвания, че Унгария трябва да запази «етническата си хомогенност» и сравняване на Евросъюза със Съветския съюз.
На власт от 2010 г., ФИДЕС продължава да води със значителна преднина в допитванията, но милиони унгарци все още не са решили кого да подкрепят на изборите на 8 април и умереният нов тон на «Йоббик» е привлича много гласоподаватели.
«Това (промяната) повече ми допада. Сега повече харесвам партията, отколкото когато я подиграваха, че е нацистка», казва 60-годишният привърженик на «Йоббик» Дежо Борбаш от град Надканижа в Западна Унгария.
В Надканижа, както и в много други избирателни райони в страната, кандидатът на «Йоббик» е в изравнени позиции с титуляра от ФИДЕС.
Председателят  на «Йоббик» Габор Вона излъчваше увереност на митинг в Будапеща неотдавна.
«Не се страхуваме от Орбан. Досегашният премиер ще бъде запратен в тъмните страници на историята. След 8 април той ще падне от власт», заяви Вона.
Социологическите проучвания сега нареждат «Йоббик» на втора позиция с 12-14 процента подкрепа, при около 30 процента за ФИДЕС, но според някои социологически агенции подкрепата за ФИДЕС може да е преувеличена, тъй като някои унгарци избягват да изразяват публично несъгласието си с нея.
«Очаквам «Йоббик» да постигне изненадващ резултат в сравнение с допитванията, с много по-силен, по-добър резултат на изборите», каза Тамаш Борош, политически анализатор в мозъчния тръст «Полиси солушънс».
«Това не означава, че те ще спечелят изборите или че управлението ще бъде сменено, но «Йоббик» видимо ще стане най-голямата опозиционна сила далеч пред останалите», отбеляза той.
В момента «Йоббик» разполага с 24 депутати в 199-членния парламент, при 131 на ФИДЕС и 28 социалисти. Социалистите в последните месеци са в отстъпление и се очаква да изгубят места.
Според Борош «Йоббик» би могла да привлече много от колебаещите се избиратели, които представляват около една трета от елекстората. Някои може да не признават в допитванията че подкрепят «Йоббик», заради твърдолинейното минало на партията, казват анализатори.

ПРОМЯНА В ОТНОШЕНИЕТО
«Йоббик» засили атаките си срещу официалната корупция и връзкарските назначения, призовава за повече усилия за преодоляване на социалното неравенство в Унгария и за  спиране на масовата миграция на унгарски работници към по-богатите страни в Западна Европа.
При управлението на Орбан годишният икономически растеж в последните години отново е около 4 процента, но ЕС и правозащитни организации обвиняват премиера в подкопаване на медийните свободи и независимостта на съдебната система, насочване на Унгария към авторитаритаризъм.
По ирония ФИДЕС днес звучи до голяма степен като някогашната «Йоббик» с ожесточените си критики към ЕС и имиграцията.
Висшият политик от «Йоббик» Мартон Дьондьоши каза, че е ужасен от това, че ФИДЕС е възприела елементи от някогашната програма на партията му и ги е довела до крайност.
Той нарече демонизирането на родения в Унгария милиардер филантроп Джордж Сорос от Орбан «откачено». Орбан обвини Сорос, че се опитва да залее Европа с мигранти мюсюлмани — обвинение, коeто бизнесменът категорично отрича.
«Може да си против много неща, които Джордж Сорос подкрепя, включително либералната идеология или либерално-социалната теория, но не може да водиш такава ненавистническа кампания срещу отделен човек или идеология», каза Дьондьоши.
Подобно на партията си, Дьондьоши — приветлив бизнесмен, получи образованието си в Ирландия — е изминал дълъг път в последните няколко години. През 2012 г. той предизвика възмущение, като призова да се състави списък на депутатите с еврейски произход, но впоследствие каза, че не се бил изразил достатъчно ясно и че сега смята подобна риторика за опасна.
«Това са първите избори, когато можем да подложим цялата нова стратегия и парадигма на тази партия на реална проверка. Това е огромна проверка за «Йоббик», призна политикът.
Дьондьоши каза, че «Йоббик» се фокусира върху «Топ 40» избирателни района, всички те — извън Будапеща и предимно в селските области, давайки възможност на леви и зелени кандидати да хвърлят енергията си в лишаването на ФИДЕС от депутатски места в градските райони.
Той прогнозира, че партията му може да спечели до 100 места в новия парламент — твърде висока летва според политическия анализатор Борош, който каза обаче, че при все това «Йоббик» би могла да продължи да набира подкрепа и в бъдеще да се превърне в съперник за властта.
Председателят на «Йоббик» Габор Вона изключи каквато и да било бъдеща коалиция както с ФИДЕС, така и със социалистите, но наред с това даде знак, че може да си сътрудничи с по-малки партии като либералното младежко Движение «Моментум» или зелената партия ЛМП («Лехет маш а политика», което се превежда като «Политиката може да бъде различна»).
Изборната надпревара беше разтърсена миналия месец от междинни избори, на които един новак в политиката, подкрепен от цялата опозиция, победи с лекота кандидата на ФИДЕС за кмет на град Ходмезьовашархей — бастион на партията на Орбан.
«Има технически възможности да бием ФИДЕС и на националните избори. Само трябва да намерим начин да го направим», каза Дьондьоши.

Тагове: ; ; ; ;