«Меджлисът на кримско-татарския народ има намерение да «направи всичко», за да възпрепятства движението на транспорта по Кримския мост, заяви един от лидерите на организацията, лидер на блокадата на полуострова Ленур Ислямов.

В частност, той предложи да се установят и запишат всички участници в  транспорта, преминаващи по моста, и да се въведат санкции срещу хората, попаднали по тази начин на територията на Крим.

Според него, спрямо тях трябва да се употребят същите ограничителни мерки, както и към артистите, които са посетили полуострова.

«Да се установят всички хора. Поименно.

И да се въведат санкции, където и да се намират те», заяви Ислямов в интервю за «Обозреватель«.

 На въпроса на журналистите за това, ще възпрепятства ли организацията движението, той отбеляза, че ще разгледат този вариант, ако санкциите не дадат никакъв резултат.
«Първоначално няма да възпрепятстваме движението, ще почакаме и ще видим как ще работят санкциите. И при необходимост ще се подготвим към следващите крачки», обеща Ислямов.
Той не уточни за какви «стъпки» става дума, но увери, че за блокирането на моста ще се използват «ненасилствени методи на борба».

В Русия Ислямов е обвинен по дело за диверсия в Крим на 22 ноември 2015 година, когато бяха взривени четири линии за електропредаване, идващи от Украйна и полуостровът остана без светлина.

Ислямов е част и от друго наказателно дело — за създаването на въоръжен батальон в южна Украйна около границите на Крим.

По-рано депутатът от Държавната дума Руслав Балбек сподели за плановете на Ислямов да монополизира транспортния пазар между Крим и Херсонска област.

Според Балбек, това трябвало да попълни хазната на Ислямов и да плати диверсионните акции срещу Крим.

Русия определя «Меджлиса на кримско-татарския народ» за екстремистка организация, нейните лидери  Ленур Ислямов,  Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров — са напуснали полуострова след неговото присъединяване към Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;