Самолетът Су-25 от авиационния полк на Източен военен окръг на Русия в Приморския край получи име в чест на загиналия в Сирия Герой на Русия Роман Филипов, съобщи началникът на отдела за информация от пресслужбата на ВВО от Тихоокеанския флот капитан втори ранг Николай Воскресенский.

«Днес на летището на щурмовия авиационен полк от армията на ВВС и ПВО на Източен военен окръг, дислоциран в Приморския край, се състоя церемония по присвояване името на Героя на Русия майор Роман Филипов на самолета  Су-25СМ.

Летецът бе на служба в тази част в продължение на десет години и именно оттук бе изпратен за решаването на социални задачи в САР», каза Воскресенский.

Според него, на летището се е състояла тържествена проверка на личния състав на полка и митинг, в който са взели участие родителите и вдовицата на Филипов.

По време на речта си на митинга, бащата на загинали летец Николай Филипов благодарил на авиаторите за почитане паметта на сина му и изразил надежда, че пилотите, които ще летят на дадения самолет, ще получат особена мотивация за образцово изпълнение на поставените задачи.

По данни на Министерството на отбраната на Русия, на 3 февруари при изпълнение на полета в зоната за деескалация «Идлиб» руският щурмови самолет Су-25 под  управлението на майор Роман Филипов бе свален от терористите чрез ПЗРК.

Летецът до последно се опитва да удържа самолети във въздуха и успя да доложи на командването за атака с ракета.

Приземявайки се след катапултирането в района на контролираното от терористите населено място Тел Дебес, Филипов по последните минути от живота си води неравен бой с терористите.

Както отбелязват от министерството, след като бил обкръжен от терористите, когато разстоянието достигнало няколко десетки метра, тежкораненият Филипов се самовзривил с граната.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;