Правителството на Германия отказа да въведе санкции срещу бившия канцлер Герхард Шрьодер на база участието му в руския проект, съобщава  Nordwest-Zeitung.

Както съобщи прессекретарят на правителството Щефен Зайберт, немското правителство и канцлерът Ангела Меркел не виждат повод дори за подобна мисъл.

По-рано украинският министър на външните работи Павел Климкин засегна темата за санкции към Герхард Шрьодер, който оглавява съвета на директорите на «Роснефт», пояснява изданието.

Според украинския дипломат, екс-канцлерът на Германия е най-важният лобист на Путин по целия свят.

«Затова трябва да се провери как в тази ситуация може да действа ЕС», заяви Павел Климкин.

Както припомня Nordwest-Zeitung, след напускането на поста канцлер през 2005 година Герхард Шрьодер участва в реализирането на «Северен поток» — газопроводът, по който се осъществява доставката на руски газ в Германия.

Голяма част от «Северен поток» принадлежи на руския енергиен концерн «Газпром».

Киев рязко критикува плановете за изграждането на новия газопровод «Северен поток-2», защото това позволява на Русия да доставя газ на Западна Европа, заобикаляйки Украйна, и лишавайки я от достъп до руския газ както преди като транзитна страна.

През 2017 година Шрьодер бе избран за глава на съвета на директорите на енергийния концерн «Роснефт», припомня немското издание  Nordwest-Zeitung.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.nwzonline.de/politik/berlin-russland-engagement-keine-sanktion-gegen-schroeder_a

Тагове: ; ; ; ;