Русия избра разумен и достъпен начин за развитие на стратегическата си авиация, залагайки на модернизацията на бомбардировачите  Ту-160М2, пише Дейв Меджумдар за списание  The National Interest.

Експертът отбелязва, че новите самолети ще бъдат снабдени с усъвършенствани двигатели, които ще позволят увеличаването на максилната далечина на полета с хиляда километра.

Както уточнява замминистърът на отбраната на Русия Юрий Борисов, планира се на всички стратегически бомбардировачи Ту-160 да бъда поставени турбореактивни двигатели  НК-32.

Министерството на отбраната на Русия обеща напълно да обнови цялото бордово и радиоелектронно оборудване на Ту-160М2.

Очаква се, че на въоръжение ще постъпят нови ракети с голям радиус на действие.

Тази част от програмата за обновление на стратегическата авиация е особено важна, отчитайки, че «Белият лебед» е преди всичко самолет-носител на крилати ракети, отбелязва авторът на статията.

«За разлика от американсите бомбардировачи  B-2 «Спирит» или B-21 «Райдер», руските военни самолети са създадени за поразяване на целите вътре в плътно закритото от средствата на ПВО въздушно пространство чрез ракети с голям радиус на действие.

Затова  Ту-160М2 има крилати ракети от ново поколение», подчертава авторът.

Според експерта, обновяването на Ту-160М2 е по-икономична и технически реализуема програма за разлика от разработването на свръхзвукови бомбардировачи.

«В резултат Русия най-вероятно ще направи същото и със стратегическия бобардировач ПАК ДА (разработването се извършва от 2009 година), но Ту-160М2 в средносрочна перспектива е достатъчен», завършва Маджумдар.

Ту-160 е най-големият самолет с променяща се геометрия на крилата, една от най-мощните бойни машини в света.

През 2015 година бе обявено за възобновяване производството на стратегически ракетоносци в Казанския авиозавод.

През 2017 година новият самолет бе предаден в изпитателната станция.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че модернизацията ще позволи да се увеличи ефективността на бомбардировача с 60%.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;