«Това, което прави Путин — това са постоянни провокации, подгряване на конфликти и дестабилизация, с които той срамно провокират нови и нови кризи», заяви министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен в интервю за немския таблоид  Bild.

Тя отбеляза, че е важно да се реагира не в маниера на Путин, а «с наш собствен».

Както пояснява изданието, дискусията по повод самото понятие война се случила малко преди това, главата на най-голямата партия в Европарламента от Европейската народа партия Манфред Вебер във връзка с терористичния акт във Великобритания заявил, че Путин «води война срещу Европа».

Според него, фактите говорели само за себе си:

«Президентът Путин с помощта на широкомащабни мерки се опитва да разклати суверенитета на други страни и да дестабилизира политическия ред и сигурност в Европа и около нея. Путин води съвременна война срещу Запада».

Урсула фон дер Ляйен също коментирала отравянето на бившия руски агент от Великобритания и обърнала внимание върху това, че всички данни, които понастоящем са представили британците, «посочват, че Русия е виновна».

Както се съобщава в статията, след Втората световна война, то е била  първата атака с употребата на отровен газ на европейска територия.

Според министъра на отбраната на Германия, британците са реагирали правилно и са предали разследването на инцидента в ръцете на неутрална страна — ООН.

«Когато стане ясно накъде води следата, общността трябва да реши как да реагира на това», счита Урсула фон дер Ляйен.

Тя не изключва възможността да се въведат нови санкции.

Нещо повече, в интервюта за Bild тя казва в прав текст:
«Путин вече отдавна не ни е партньор».

На въпроса за това, може ли в такъв случай да се счита Путин за противник, тя отговаря, че «не би отивала толкова далеко, защото това ще затвори всички врати».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.bild.de/politik/inland/die-richtigen-fragen/sind-sie-gegen-putin-ohnmaechtig-frau-von-der-leyen-5513790

В същото време може да прослушате и видите речта на лидерката на «Левите» в Германия, която е крайно противоположна на горната преводна статия.

 

Тагове: ; ; ;