Стремежът на САЩ към глобално лидерство в света води до тотална междудържавна конфронтация, заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили — първият заместник министър на отбраната на Русия генерал Валерий Герасимов.

«Днес определящо влияние върху развитието на военно-политическата обстановка в света оказва стремежът на САЩ да не допуснат загубата на «глобалното лидерство», да запазят еднополюсния свят с всички средства, включително военни.

Това противоречи на възгледите на много държави, включително и на Русия, която не приема диктата и е за справедлив световен ред», каза Герасимов във Военната академия към Генералния щаб на Русия.

«Вследствие на това рязко се автивизира междудържавната конфронтация.

В нейната основа са както и преди невоенни мерки — политически, икономически и информационни.

Нещо повече, освен споменатите сфери конфронтацията постепенно се разпространи върху всички сфери на дейност в съвременното общество — дипломатически, научни, спортни, културни и фактически стана тотална», подчерта началникът на Генералния щаб на Русия.

Той отбеляза, че не бива да се твърди, че въоръжената борба е отишла на втори план.

«Действителността показва, че икономическите, политическите, дипломатическите и другите невоенни мерки от страна на Запада по отношение неугодните държави са подкрепени от заплаха за използването на военна сила или с пряката й употреба», констатира началникът на Генералния щаб на Русия.

Според него, «военната сила на САЩ и техните съюзници често не спазват общоприетите норми на международното право или са на базата на изкривени трактовки на тези норми в своя полза, под лозунга за защита на демокрацията».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;