Основната разлика между руската и китайската «кампании за разширяване на влиянието» е в това, че Китай се справя по-добре от Русия, заяви бившият съветник на правителството на Австралия Джон Гарнат, пише  Business Insider.

В рамките на речта си пред комитета по въоръжените сили към палатата на представителите на САЩ, отговаряйки на въпроса, защо цялото внимание е съсредоточено само върху Русия, макар да има такива страни, като Китай, Саудитска Арабия и Катар, чийто действия преследват подобни цели, той заяви, че работата е в това, че «Китай е много добър в това».
Още една причина, според него, е разликата в методите, към които се придържат Русия и Китай. За разлика от Русия, която просто избира удачното време, Китай се придържа към дългосрочна стратегия.
«Китай често действа постепенно, докато Русия обикновено нанася целенасочени резки удари», цитира изданието думите на Гарнат, който заяви още, че това не означава, че на китайските методи може да се придава по-малка значимост от руските.
«Китайците полагат колосални усилия, за да не обсъждаме ние това, което те правят», добави той.
 Той счита, че както в Австралия, така и в САЩ, не са успели да открият голяма част от тяхната дейност.
Докато САЩ били съсредоточени върху руската намеса в президентските избори през 2016 година, Австралия се борила в напълно очевидните опити на Комунистическата партия на Китай незабелязано да повлияе върху австралийските политици и обществото като цяло.
Миналата година в рамките на борбата с китайското влияние правителството на Австралия приело закон, който разширил понятието «‘чуждестранна намеса» и съдействало за неговото разкриване, пише  Business Insider.
Превод и редакция: Петя Паликрушева Източник:http://www.businessinsider.com/how-china-is-winning-over-russian-influence-campaigns-2018-3

Тагове: ; ; ; ; ;