24 март 2014-Нюз Фронт.

Един от съветските учени, влизащи в групата разработчици по отравящата система «Новичок» опроверга версията за причастността на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Става въпрос за докторът по химически науки, професор Леонид Ринк.

Ученият поясни, че веднага възникват съмнения по версията заради няколко елементарни факта, които свидетелстват, че не може да става въпрос за «Новичок» по никакъв начин.

Първо- пострадалите от «Новичок», по версията на Великобритания Сергей и Юлия Скрипал са живи, а ако отравянето е било с «Новичок», нямат никакви шансове да оцелеят, тъй като веществото, или по-точно нервно-паралитичния газ, е силно отровно и действието му е мигновено.

Второ- не издържа версията и с пренасянето на нервно-паралитичен газ в куфара на Юлия Скрипал, защото това вещество, изисква специални навици при боравенето с него, и не е възможно, да бъде»скрито» в куфар по никакъв начин.

 

» Значи, или тук не си говорим изобщо за «Новичок», или някой е «сготвил» много бездрано и халтурно, нещо наподобяващо «Новичок». Отделно, не може да не прави впечатление факта, че веднага след натравянето, англичаните прилагат антитод.

За да приложиж атнтитод, логично е, съгласете се, да знаете първо отравящото вещество. Значи, англичаните са знаели, нали така? И ако това не е «Новичок», защото уточнихме, че » Новичок» е силно действащо отровно вещество, то въпросът е към англичаните вече с какво е бил отровен Скрипал и дъщеря му, и какъв антидот са използвали. Отделно въпросите кой стои зад отравянето остават за следствието, но абсолютно уверено подчертавам, че в случая не можем да си говорим за «Новичок по никакъв начин»- коментира ученият.

 

Но Ринк посочва и още нещо, изключително важно: «Новичок» може да бъде създаден от всяка фарцевтична или химическа корпорация, тъй като технологията вече е общодостъпна. Единият от учените, Вал Мирзаянов издава в САЩ книга в която публикува формулата на веществото.

 

Но професор Ринк отбелязва, че точната рецептура на веществото е сложно да бъде произведена, и именно поради тази причина британците отказват да предоставят образец на химическото вещество на Москва за анализ.

» Колкото и да се стараят различните специалисти, които имат вече достъп до формулата, технологията винаги ще се различава.

И от това, още веднъж става ясно, че това не е руска технология в случая с отравянето на Скрипал.»

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;