Управляващата в Чехия политическа сила «Действие на недоволните граждани» (АНО) и Чешката социалдемократическа партия приключиха преговори на равнище експерти за програмата на възможно коалиционно правителство. С това те се приближиха до сключване на споразумение, което да сложи край на продължаващата от изборите през октомври политическа несигурност, предаде Ройтерс.
АНО, политическата сила на премиера Андрей Бабиш, спечели изборите с голяма преднина, но не й достигнаха мандати за управляващо мнозинство и не успя да убеди никоя от другите партии да подкрепи нейното правителство на малцинството. През януари правителството на малцинството не получи вот на доверие и оттогава управлява само като временно правителство.

Основната причина, поради която другите партии не искат да работят с Бабиш, е това, че той има повдигнато обвинение в измама с европейски средства на стойност 2 милиона евро. Той отрича да е вършил нещо нередно.

Но ЧСДП показа по-меко отношение и влезе в преговори с АНО. Управляващите обаче пак биха имали нужда от трети партньор в правителството, който вероятно ще бъде Комунистическата партия.
Вчера председателят на ЧСДП Ян Хамачек заяви, че при преговорите с АНО са останали нерешени въпроси като например за данъците и те предстои да бъдат обсъдени вече на политическо равнище на преговори, които ще започнат във вторник.
«Познайте, става дума основно за данъците», каза Хамачек.
По думите му неговата партия продължава да настоява за неуточнен секторен данък, без обаче да дава подробности. Преди ЧСДП искаше да въведе допълнително облагане за банките и производителите на енергия, бТА

Тагове: ;