България не е взимала решение да гони руски дипломати от страната заради случая „Скрипал”. Това са заявили от министерството на външните работи, съобщи „Фокус”.

Изявлението е във връзка с информациите в западни медии, че България е сред страните, които ще вземат мерки срещу руски дипломати в знак на солидарност в Великобритания. Според британския вестник „Таймс” това решение е било взето на заседанието на лидерите на ЕС вчера.

„Няма данни, които да налагат изгонване на руски дипломати от България”, заяви в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Разбира се, когато има нарушаване на националната ни сигурност, ще се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, които да налагат изгонване на руски дипломати“, каза той.

България е сред страните, които ще изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която предприема мерки заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скриапл и дъщеря му. Това се твърди в информация на британския в. „Таймс”, съобщи по-рано БГНЕС.

„До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва“, пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс“ съобщава, че „в съгласувана кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави“. Според информацията в понеделник посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер ще бъде отзован за консултации, а след това ще започне и координираното изгонване на дипломати.

Решението за отзоваването на Едерер бе взето на съвместно заседание на европейските лидери. На него взе участие и премиерът Бойко Борисов.

«Докато има «висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори», заяви той по въпроса за мерките срещу Русия.

Едновременно с това обаче призна, че се очаква ескалация на напрежението в следващите дни.

Сега

Тагове: ; ;