Русия и Китай представляват сериозна заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници, защото Москва и Пекин имат намерение да променят световния ред, това заяви замминистърът на отбраната на САЩ Джон Руд по време на слушанията в Сената.

«Русия и Китай имат намерение да променят световния ред и териториалните граници, затова тези две държави представляват все по-нарастваща опасност за сигурността на САЩ и техните съюзници», отбеляза представителят на ведомството.

Руд подчерта също, че главното предизвикателство пред укрепването на американската сигурност е «засилването на дългосрочното съперничество с такива ревизионистични страни, като Русия и Китай».

Според него, Вашингтон и неговите партньори трябва да повишат военните разходи, за да могат да се противопоставят не само на руската и китайската заплахи, но и на «изпадналите страни», като Северна Корея и Иран.

Замминистърът на отбраната на САЩ също заяви, че американската армия остава най-силната в света, но отбеляза, че другите страни модернизират и подобряват своите въоръжени сили.

В частност, той припомни неотдавнашната реч на Владимир Путин, по време на която държавният глава разказа за новите руски въоръжения.

Американските военачалници многократно заявяват за «руска заплаха» за сигурността на САЩ.

Например, генерал Джон Хайтен назова Русия най-значителната заплаха за САЩ, а главата на Пентагона Джеймс Матис на свой ред отбеляза, че Китай и Русия искат да изградя света по своите «авторитарни модели».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;