Бюрото по въпросите на промишлеността и сигурността към Министерството на търговията на САЩ заяви за намерението си да проведе търг за създаването на нови компоненти на ПРО и ПВО на НАТО в Полша.
НАТО планирует создать новые компоненты ПВО и ПРО в Польше

Според документа, в Полша ще се появи система за връзки за обмен на разузнавателни данни.

В северното крайбрежие на страната ще се създадат обекти за прием и предаване на информация, които ще си взаимодействат с командните центрове чрез буферна система за връзка «кораб-бряг-кораб» към Центъра за морски операции в град Гдиня.

«Буферната система за връзка «кораб-бряг-кораб» (SSSB) позволява да се осъществи обмяна на данни от въздушното разузнаване, а също връзка с цел управление на силите и средствата, в това число гласова, между въздушните и морските сили на НАТО, а също между системата за управление на силите и средствата на ПВО на НАТО и бреговите пунктове на командването на морските сили», се казва в документа.

Както се отбелязва в договора, системата за връзка  SSSB е един от най-важните компоненти в обединената система на ПВО и ПРО.

Тя ще обезпечи взаимодействието между наземните и морски части на НАТО и ще позволи в реално време да се обменят данни от въздушното разузнаване в зашифрован вид по вече съществуващите канали за връзка на алианса.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;