Депутати от бундестага на Германия от партията «Левите» призовават федералното правителство да се откаже от ядрените програми в рамките на НАТО, да си изведе тактическото ядрено оръжие на САЩ от страната и да се забрани разполагането на ново на територията на Германия.
В бундестаге призвали правительство ФРГ отказаться от участия в ядерных программах НАТО

  • Съответното предложение бе направено от партията «Левите» в бундестага.
  • Депутатите направиха обръщение към правителството на Германия.
  • Както твърдят парламентаристи, взаимното недоверие между Русия и САЩ по отношение спазването на Договора за РСМД заплашва с разполагането на ново ядрено оръжие на САЩ в Европа и води до нови конфликти.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие, сключен през 1987 година, трябваше да обезпечи контрола над въоръженията, мир и диалог между СССР и САЩ.

Депутатите от партията «Левите» предлагат на правителството да предприеме редица мерки.

Първо, призовават в Германия да не се допуска разполагането на ядрено оръжие на САЩ.

«Бундестагът на Германия призовава  федералното правителство да разясни на САЩ, че републиката при никакви обстоятелства няма да се съгласи да разположи на своя територия нови ядрени ракети на САЩ; в рамките на НАТО ще се обсъди заплашващата роля за стабилността на противоракетната отбрана на алианса в Източна Европа и ще се настоява за незабавен демонтаж на обектите, преди всичко базите за изтребители-прихващачи; да се спре участието в ядрените програми на НАТО и незабавно да се изведе американското тактическо ядрено оръжие от територията на Германия», се казва в обръщението.

Освен това, предлага се страната да поеме ролята на посредник в преговорите за контрола над въоръженията, да се подпише договор за забрана на ядреното оръжие и той да се представи в бундестага за ратифициране.

По-рано МВнР на Русия заяви, че САЩ създават предпоставки за започването на ракетно-ядрена война.

Безпокойството бе предизвикано от ядрената доктрина на САЩ, според която Вашингтон е в правото си да нанесе ядрен удар в случай на извънредни обстоятелства, не ограничени от военни сценарии.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;