Президентът на Полша Анджей Дуда сравни членството на страната в ЕС с «окупациите» от Русия, Австрия и Прусия, с които Варшава се сблъскала в своята история, пише  Daily Mail.

Независимо от това, че Полша, която се присъедини към ЕС през 204 година, получава от Брюксел внушителни инвестиции, на празника по случай 100 години от възстановяването суверенитета на страната Дуда подчерта, че, както и в периода от 1785 до 1918 година, днес «някъде в отдалечените столици се вземат решенията» за поляците, събират се парите, които те заработват със собствения си труд.

«Всъщност, ние се трудим за чужди интереси», заяви президентът.

За всички, които считат, че ЕС е по-важен от Полша, лидерът на страната подчерта, че в продължение на 123 година са се опитвали да разделят страната и жителите й.

Но след това поляците осъзнали, че, докато войната продължава, те няма да могат да вземат решенията за себе си.

«Днес имаме суверенна и независима Полша. В нея животът става все по-хубав и по-хубав», отбеляза лидерът.

Daily Mail припомня, че президентът Дуда е близък до управляващата партия «Право и справедливост», която дойде на власт през 2015 година.

Оттогава отношенията между Варшава и Брюксел започнаха да се влошават — главно поради противоречивите реформи в съдебната система в Полша, в рамките на която съдиите преминаха под контрола на правителството.

Критиците са сигурни, че тази реформа е заплаха за принципа на разделянето на властите, защото ЕС дори стартира процес, в резултат на който Варшава рискува да изгуби правото си на глас в блока.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5501621/Polish-president-compares-EU-occupation.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;