В момента сме във време, много по-тежко от това на Студената война. Тогава нещата горе-долу имаха правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм оптимист за мирното развитие на света». Това заяви българският премиер Бойко Борисов от Брюксел, където се проведе срещата на лидерите на Европейския съюз, цитиран от Нова тв.

На разговорите ръководителите на страните-членки излязоха с обща позиция за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според тях е «много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал».

«Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежение. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си», предупреди Борисов.

На въпроса дали българското правителство ще реагира той отговори:

«Докато има «висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори».

Борисов заяви, че в Брюксел е припомнил времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен в употреба на химическо оръжие, а впоследствие Тони Блеър се извини за войната в Ирак.

Той коментира и конфликтите около Крим и Кипър

България се намира по средата — между Крим и Кипър. Намираме се на такова място, на което, каквото и да стане, ще бъдем потърпевши

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;