23 март 2018- Нюз Фронт.

Остават 3 дни до обявената среща на европейските лидери и президентът на Турция Реджеп Ердоган, за която беше избрана резиденция Евксиновград във Варна.

Все още няма яснота ще се състои ли срещата между ЕС и Турция у нас. След като информацията за планираната среща излезе, в България новината предизвика очаквано недоволство. Все пак в годината в която отбелязваме 140 годишнина от Освобождението си от турско робство, едва ли изборът на страната ни за домакин на подобна среща, още повече, натоварен със задачата да «успокои ситуацията между Турция и ЕС» е уместен. В известен смисъл, по-скоро циничен.

 

Готови сме да сътрудничим с Турция и ще преценим на форума през март дали има подходящи условия за среща във Варна», така Доналд Туск обяви преди месец, че срещата се планира именно у нас.

 

Вчера на заседанието на Европейския Съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов открито призна пред български журналисти, че има сериозни основания да се съмнява в провеждането на тази среща, и че изпитва напрежение.

Дори не е сигурно, че срещата ще се проведе, защото има много голямо напрежение и очакване,

които самият аз не искам да поемам“, сподели пред наши журналисти премиерът в Брюксел.

 

Няма как да не изпитва, ако страната ни е поставена в такава неудобна позиция, и сме принудени да ставаме домакини на подобна среща, за да се реши ситуацията с бежанците, която цяла Европа не може да реши с такъв сложен и непредсказуем партньор в лицето на Ердоган.

А изборът на място за такава среща определено не е случаен и се разчита на психологически ефект. Тоест, България, като страна член, която има задължения към ЕС, е задължена да съдейства, и отделно, е принудена да направи всичко по силите си да успокои Турция, тъй като именно ние сме най-близко чисто географически.

Меко казабо, сложна ситуация, която обаче прекрасно разбира народът ни и реагира безпогрешно.

След като беше огласена датата за срещата, в България започна веднага организация на протест и факелно митинг шествие срещу подобна възможност.

Излишно е да се напомня и заявлението на Ердоган за Кърджали, но все пак:

Тези градове физически са разположени в границите на други държави, но те са част от нашата душа. В нашето сърце. Половината ни сърце е в Истанбул. Другата са Балканите. Физическите граници са коренно различни от тези на душата ни. Родината се е свила само на 780 хил. кв. км”, заяви Ердоган обръщайки се към изселници.

 

 

 


Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;