Президент на Сърбия: По въпроса за Косово Западът отваря кутията на Пандора

Западните страни не искат да разговарят за принадлежността на Косово, те считат този въпрос за закрит, сподели президентът на Сърбия Александър Вучич.

«Струвани се, че те стоят на позициите за съхранение на независимостта на Косово, което за нас е много трудно», каза Вучич.

«Разговорите за това са отваряне кутията на Пандора. Където и да съм бил, не съм тръгвал в настъпление. Просто обяснявах как би било честно.

Предупреждавах, че те сами отварят кутията на Пандора, без да уважават Резолюцията на ООН 1244 (за следвоенния статус на Косово, бел.ред.).

По-рано се съобщи, че според косовският вицепремиер Енвер Ходжай Косово трябва да изпрати молба за членство до Съвета на Европа колкото се може по-скоро. Той заяви, че организацията е най-важната след ЕС, това съобщи Gazeta Express.

“Молбата трябва да се изпрати скоро, защото сега в рамките на организацията е настъпило перфектно време. В следващите две години Съветът на Европа ще се води от държави, които са признали Косово и ако изпратим молба, може да бъдем включени на дневен ред и да започнем да изпълняваме условията да станем пълноправен член”, заяви Ходжай.

Той допълни, че ако кандидатурата бъде изпратена през 2018 година, процесът за членство ще отнеме между една и три години, съобщи Фокус.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;