Американските подводници  Hartford и Connecticut се задъниха в ледовете на Арктика, докато изпълняваха учебни стрелби, отработвайки сценарий за нанасянето на удари по Русия.

Американското командване счита атомните си подводници за гордостта на ВМС на САЩ, защото те съчетават стелт-технологиите с огромна огнева мощ (подводниците са въоръжени с крилати ракети), но морските американски машини се оказаха непригодни за обикновения лед в Арктика.

Според плана на ученията на подводниците, те трябвало да изплуват на повърхността и да изстрелят залп по условна Русия, но им попречила твърде дебелата ледена покривка.

«Бързоходната подводница  USS Hartford (SSN 768) от клас «Лос-Анджелес» пробива през леда по време на ученията  ICEX 2018. Това е 50-седмична тренировка на ВМС на САЩ, провеждана за оценка на оперативната готовност на флота и повишаване на разбирането за Арктика», пише NavyCurrentsMagazine в Twitter.

Припомняме, че по-рано адмиралът от САЩ Джеймс Питис заяви, че присъствието на американския флот в арктическия регион е гаранция за сигурността и защитеността на страните от Европейския съюз.

Los Angeles-class fast-attack submarine USS Hartford (SSN 768) breaks through the ice during Ice Exercise (ICEX) 2018. 2018 is a 5-week exercise for the @USNavy to assess its operational readiness and advance its understanding of the Arctic.

The Coldest Warhttp://cnn.it/2DrbaFK 

US Navy gives @jimsciutto & his CNN team exclusive access to the Los Angeles-class nuclear-powered submarine USS Hartford, as it performs exercises under the ice of the Arctic Ocean

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ;