Изплуваха интересни факти по повод отравянето на Скрипал

Точно до мястото на отравяне са се провеждали ученията «Токсичен кинжал», по време на които са се отработвали въпроси за борбата с химическото и биологично заразяване.

Ученията се провеждали с участието на британската морска пехота в района на Солсбъри, където се отработвали и въпроси относно помощта за хора, подложени на химическо заразяване.

В ученията са участвали над 300 военнослужещи и авиация.

Ученията се провеждали в един от най-крупните военни полигони на британската армия и са били организирани с помощта на водещи британски експерти по химическа война с отработването на задачи за ликвидиране на химически лаборатории, в които се разработва нервно-паралитичен газ.

Водеща роля в ученията е играла «най-подготвената за действия в условията на токсично заразяване британска военна част.

Един от участниците в ученията е информирал пресата за някои подробности:

«Имаше много химически атаки.

Викаха «Газ!», «Газ!» и предупреждаваха за разпръскването на нервно-паралитичен агент.

Предполагало се, че неизвестно химическо вещество (предполагало се зарин) може да бъде вкарано в Британия под формата на ампули и то ще е трудно за разпознаване, защото веществото е безцветно и няма мирис.

След отравянето на Скрипал заключението аз отравянето практически моментално бе изнесено от същия център, който помага в провеждането на ученията за борба с химическо заразяване на територията на Британия.

Същата лаборатория подготвя войската за действия срещу химически лаборатории в други страни.

Ученията продължили дори след като Скрипал вече бил отровен.

В пресата те са представени като отработка на защитни мерки след коварното нападение на Русия.

Макар самите учения да започнали две седмици преди отравянето на Скрипал и са провеждани с подобен сценарий минимум две години подред.

Б. Рожин

News Front

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;