Великобритания има намерение да убеди европейските партньори да изгонят руските дипломати, които считат за «тайни агенти на разузнаването», след прогонването от страната на 23 дипломати, предаде  The Guardian.

Съобщава се, че на срещата на върха на ЕС на 22 март в Брюксел премиерът на страната Тереза Мей отново ще подчертае агресивното поведение на Русия и ще помоли лидерите на страните от ЕС, които са запознати с британската реакция по отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, също да предприемат мерки, които да са насочени към «ликвидиране на кремълската мрежа по цяла Европа».

«Проблемът с Русия ще съществува дълги години. Както европейската демокрация, Велибритания ще стои рамо до рамо с ЕС и НАТО, за да може съвместно да се противопостави на тези заплахи.

Обединявайки се, ние ще постигнем успех», цитира изданието думите, с които Мей се кани да се обърне към лидерите на страните от ЕС.

Правителството на Великобритания твърди, че изгонването на дипломатите от страните съществено ще ограничи разузнавателните способности на Русия, а също разглежда възможността да се прогонят и други руски дипломати, ако бъде открито, че те извършват разузнавателна дейност на територията на Великобритания.

«Русия се прояви като стратегически противник, а не стратегически партньор. Неуважението към международните норми и правила явно заплашва основите на нашата демокрация, отвореното общество и свободната икономика.

Руската заплаха не признава граници, затова всички ние сме в опасност», отбелязват от британското правителство.

Великобритания не очаква незабавно приемане на антируски мерки от страните от ЕС.

Тя нарича това «дългосрочна задача» и «постепенен процес, който ще отнеме известно време».

The Guardian подчертава: независимо от това, че редица страни вече подкрепиха мерките, приети от Великобритания във връзка с инцидента в Солсбъри, от европейските лидери не бива да се очаква единодушие по въпроса.

В частност, Гърция не бърза да възлага пълната отговорност за инцидента на Русия.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/21/uk-to-ask-eu-leaders-to-expel-russian-spies-from-own-countries

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;