Последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на агента Сергей Скрипал в Солзбъри, американските мита върху стоманата и алуминия ще са темите, които ще бъдат обсъдени на днешния ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Отношенията ЕС –Турция ще бъдат дискутирани в контекста на неотдавнашните инциденти, породени от действията на турския военноморски флот в Изключителната икономическа зона на Кипър, като се очаква правителствените ръководители да приемат заключения по темата. Обект на обсъждане ще бъде и случаят в град Солсбъри. Разговори се предвиждат и по митата от страна на САЩ върху вноса на стомана и алуминий и евентуалния ответен отговор на ЕС.

Сред останалите теми ще бъдат Единният пазар, Европейският семестър, социални въпроси, както и Западните Балкани преди Срещата на върха на 17 май в София. Премиерът Бойко Борисов ще информира устно за изпълнението на предходните Заключения на Европейския съвет, включително за напредъка по реформата на Общата европейска система за убежище.

Заключенията, които се очаква да бъдат приети ще приканват и към напредък по стратегиите за Единния пазар и Цифровия единен пазар, Плана за действие за Съюза на капиталовите пазари и Енергийния съюз. По социалните въпроси ще се наблегне върху осъществяването на Европейския стълб на социалните права и предстоящото предложение на ЕК за създаване на Европейска агенция по заетостта. В рамките на работна вечеря ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с данъчното облагане в цифровата икономика, предаде кореспондент на БНР от столицата на Белгия, Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ;