Екс-главата на ЦРУ Джон Бренън заяви, че Русия «може би има нещо» за американския президент Доналд Тръмп. Това според бившия директор на организацията, обяснява «топлото отношение на Тръмп» към руския президент Владимир Путин, пише  The Hill.

Бренън направи изявлението си в светлината на телефонния разговор между американския и руския лидери, в който Тръмп поздрави Путин с победата на президентските избори.

По-рано изявление за вероятното наличие в Москва на «информация» за Тръмп направи журналистката от

NBC Мегин Кели, която  взе интервю от президента на Русия.

«Казвам, че е възможно руснаците да имат нещо и затова Тръмп е разтревожен. Той най-добре от който и да е от нас знае: имат ли руснаците нещо за него или не», цитира изданието думите на екс-главата на ЦРУ.

Според Бренън, трудно е да се обясни поведението на американския лидер и неговата позиция по отношение на Путин.

«Само може да се предполага, че нещо все пак има», завърши той.

По-рано руският и американският лидери проведоха телефонен разговор, по време на който президентът на САЩ поздрави колегата си с победата на изборите за президент.

Разговорът се е състоял по инициатива на Тръмп.

Държавните глави са обсъдили актуални въпроси от световната политика, включително проблемите със стратегическата стабилност и борбата с тероризма, а също необходимостта от координирани усилия по ограничаване надпреварата във въоръжаването.

По-късно редица американски политици, в частност Джон Маккейн, разкритикуваха президента на САЩ за поздрава му към Путин.

Както пише Washington Post, съветниците на Тръмп са му препоръчали да се въздържа от разговори с руския лидер.

Но самият президент на САЩ не се е съгласил с критиката и е заявил, че на САЩ са му нужни приятелски отношения с Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;