Темата «Русия» за пореден път влиза в дневния ред на стартиращата днес в Брюксел среща на върха на ЕС. Лидерите на ЕС имат намерение да направят общо изявление по делото за покушението над бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, съобщава Das Erste.

Експертите, обаче, предупреждават, че европейците могат да оказват политически натиск върху Москва само в случай, че запазят единството си, пише Кай Кюстнер в статията си за сайта на немския телевизионен канал.

Отравянето в Солсбъри отново направи «актуален въпроса за сплотеността и разногласията» вътре в ЕС, пише авторът.

Например, тази седмица външните министри на ЕС се сблъскаха с трудности, опитвайки се да изработят обща позиция по делото за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря.

Тяхното изявление беше «не толкова остро, както се планираше».

Нещо повече, главите на МВнР на страните от ЕС отказаха да прехвърлят отговорността за атаката на Москва, отбелязва Кюстнер.

На свой ред главата на Европейския съвет Доналд Туск отбелязва, че покушението над бившия руски разузнавач и неговата дъщеря е лишило «от настроение да се отбележи преизбирането на Путин за президент», продължава журналистът от Das Erste.

А председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер застави европейските политици да «сбръчкат челата си».

Главата на Еврокомисията поздрави руския лидер с преизбирането му, но в поздравителното писмо до Путин «не промълви нито дума» за инцидента в Солсбъри, пояснява Кюстнер.

«В Брюксел и до днес гадаят: какво, в името на всичко свято, е имал предвид Юнкер, когато в своето поздравително писмо е агитирал за съвместно с Русия «възстановяване на основаната на сътрудничеството паневропейска система за сигурност?», припомня авторът.

Писмото на председателя на Еврокомисията до президента на Русия «разгневи» главата на групата либерални демократи  (ALDE) в Европарламента Ги Верхофстадт, подчертава авторът.

«Днес не е най-доброто време за поздравления», написа той в Туитър.

Експертът от  Brookings Institution по външнополитически въпроси  Констанц Щелценмюлер дори видя в агитацията на Юнкер за «паневропейската система за сигурност» скрито послание:

«дайте да изхвърлим САЩ и НАТО от Европа».

Според журналиста от Das Erste, ситуацията с единството вътре в ЕС е усложнено и от резултатите от последните избори в Италия и Австрия, в резултат на които укрепиха позициите си «проруски политици».

«Изключително силно се забелязва това, че ЕС за пореден път се налага да бори със самия себе си при избора на подход по отношение на Русия. Запазването единството по отношение на Путин вътре в ЕС — което до момента успя да се случи по отношение на санкциите — в бъдеще няма да бъде лесно», констатира авторът на статията Кай Кюстнер.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.tagesschau.de/ausland/eu-zu-putin-101.html

 

Тагове: ; ;