Британия на този етап не е установила личността на убийците, които посегнаха на живота на двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря в английския град Солсбъри.

Но, както пише американският политик и публицист Патрик Бюканън, министърът на външните работи Борис Джонсън вече знае кой е поръчал отравянето.

«Считаме, че без всякакво съмнение решението за употребата на нервно-паралитичното отровно вещество по улиците на Обединеното Кралство принадлежи на руския президент Владимир Путин», каза Джонсън.

Напълно е ясно, продължава Бюканън, защо обявиха Русия за главния заподозрян: газът «Новичок» преди десетки години е създаден от руските военни, а бившият офицер от руското разузнаване Скрипал издаде руските шпиони на МI6.

Но в това дело липсва мотивът на Кремъл за извършване на даденото престъпление.

Скрипал бе осъден за измяна и предаване на руските шпиони през 2006 година.

Той е в затвора четири години, след което през 2010 година е заменен със заловени в САЩ руски агенти.

Ако Путин искаше смъртта на Скрипал като назидание за всички потенциални предатели, то защо не го ликвидира, когато той беше в руски затвор?, пита авторът.

И защо да чака осем години след предаването на Скрипал на Англия?

По какъв начин това убийство на британска земя съдейства за интересите на Русия?

«Путин не е глупак. Бидейки ветеран от разузнаването, той знае, че нито една разузнавателна агенция от рода на ЦРУ или МI6 няма да разменя шпиони с Русия, ако Кремъл след това започне да ги убива.

Тук е уместен знаменитият въпрос на Цицерон:  «Cui bono?»

«Кому е изгодно това зловещо престъпление? Без  съмнение, в дадения случай това НЕ Е изгодно нито за Русия, нито за Кремъл, нито за Путин», пише Бюканън.

Той счита, че това престъпление е изгодно на тези, които демонстрират враждебност към Русия и виждат в лицето на Америка ролята на продължител на студената война, която трябва да сдържа и натика Москва в ъгъла.

Това отравяне, според него, е било организирано от тези, които искат завинаги да разделят Русия със Запада.

«Само пълен тъпак може да не знае до какви политически усложнения в отношенията между Русия със САЩ и Британия ще доведе това злодеяние.

Преди да започнем втората студена война с Русия, която може да се превърне в гореща, дайте да се постараем да се разберем помежду си за всичко», завършва американският експерт.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.theamericanconservative.com/buchanan/did-putin-order-the-salisbury-hit/

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;