Черноморският флот на Русия е получил от 2015 година две нови фрегати, шест дизело-електрически подводници с крилати ракети и над 20 противодиверсионни и патрулни катери, заяви командващият Черноморския флот на Русия адмирал Александър Витко.

«Понастоящем получихме две нови фрегати —  «Адмирал Григорович» и «Адмирал Есен», шест дизело-електрически подводници с крилати ракети, над десет противодиверсионни и патрулни катери от различни проекти», заяви той във вестник  «Красная звезда«.

Командващият отбеляза, че Черноморският флот е попълнен с два мощни буксира от ново поколение, с модулни водолазни платформи, мощни плаващи кранове и редица други морски съдове за обезпечение, които практически веднага влизат в експлоатация и вече са пристъпили към изпълнение на задачите си в Средиземно и Черно морета.

«Тази година е още рано да се прави равносметка, а 2017 година за нас се оказа по-напрегната, отколкото предишните години.

Плавателните часове на екипажите на корабите са два пъти повече от плановите показатели, при това за първи път значителен дял в това имат екипажите на подводниците», посочи Витко.

Според него, във флота е завършило формирането на бригадите на подводниците в Новорусийск, в чийто състав влизат шест нови големи подводници от проекта 636.3.

«Затова вече напълно може да се говори за възраждането на подводните сили в Черноморския флот», подчерта той.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;