Главата на външнополитическото ведомство на Унгария изрази тревогата си от намеренията на Киев относно «завземането» на Закарпатието.

Както бе съобщено, правителството на Украйна в близко време има намерение да разположи батальон от въоръжените сили на Украйна на брой над 800 човека в Закарпатието.

Става дума за крупномащабна предислокация на силоваци от въоръжените сили на Украйна от изток в закарпатския град Берегово, в който живеят най-голям брой унгарци.

Външният министър на Унгария Петер Сийярто изрази тревогата си, позовавайки се на това, че «решението на министъра на отбраната на Украйна за прехвърлянето на войски в Брегово няма да успокои, а точно обратното — ще разтревожи».

Министерството на отбраната на Украйна оправда това решение във връзка с «надвисналата заплаха за териториалната цялост на Украйна».

«Изхождайки от официалното изявление на министерството на отбраната на Украйна, правителството в Киев счита унгарските представители за заплаха за целостта на Украйна.

Това е възмутителен факт, затова Унгария е против такива мерки и ще застане в защита на Закарпатието», заяви главата на външнополитическото ведомство на Унгария.

Главата на външнополитическото ведомство припомни, че Унгария, наред с Полша и Словакия обезпечава доставката на газ в Украйна, докато в страната се решат въпросите с руския «Газпром».

«При Киев отсъства солидарност», отбелязва Петер Сийярто.

Последните крупномащабни действия на Украйна в Брегово бяха през 2003 година, когато в града беше разположен 315-ти гвардейски орден «Богдан Хмелницкий».

Но в същата година той бе разформирован.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ;